Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Burger Partij Amersfoort (BPA)

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 18 september 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA en Amersfoort.cc graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding:

Naar aanleiding van de discussies die hebben plaatsgevonden rondom de bouw van de nieuwe moskee in Liendert hebben wij nader contact opgenomen met wijkbewoners. Daaruit is een scala aan bezwaren naar voren gekomen die men kennelijk niet of onvoldoende naar voren heeft durven brengen tijdens de diverse besprekingen. Wij veronderstellen dat drempelvrees en de veronderstelde sociale onwenselijkheid van sommige uitspraken en/of meningen hieraan debet zijn.

Desalniettemin menen wij dat in het kader van de vestiging van de moskee en, vooral, de tijd erna het van het allergrootste belang zeer zorgvuldig te zijn met de gevoelens van de mensen in de wijk. Dit om verdere voeding aan (niet geuite) gevoeligheden nadrukkelijk te voorkomen.
De betrokken gevoeligheden spitsen zich toe op twee hoofdelementen, te weten:

  • de angst voor ontwikkeling van moslim extremisme, met een daaraan gepaard gaande (wederzijdse) non-tolerantie
  • de veronderstelling dat veel praktische problemen opgelost LIJKEN, maar in de ogen van de wijkbewoners een schijnoplossing inhouden

Wij hebben in het licht hiervan de volgende vragen:

  1. Is het college bereid het voortouw te nemen bij het ontwikkelen van een praktisch plan waarbij het voorkomen van (onterechte wederzijdse) sentimenten na de opening van de moskee voorop staat? Wij denken hierbij aan het onverwijld instellen van een begeleidingsgroep uit de wijk, bijgestaan door (niet al te opdringerige) professionals. Hierin kunnen alle problemen aan de orde komen, een integratie-aanpak worden vorm gegeven om de schijnbare tegenstellingen te overbruggen (discussie-avonden, enquêtes, praktische workshops om elkaar te leren kennen, tentoonstellingen, etc) en de communicatie verzorgd (buurtkrant, wijkfolders, muurkrant etc)
  2. Is het college bekend met het feit dat bewoners vrezen dat straks de nieuwe moskee in Liendert op vrijdagmiddag via een geluidsinstallatie in het Arabisch gesproken gebedsoproepen doet, die tot ver in de omtrek te horen zijn?
  3. Welke regelgeving bestaat er op dit moment ten aanzien van het doen van gesproken gebeds- oproepen in de openbare ruimte?
  4. Naar ons bekend is wordt momenteel geen gebruik gemaakt van openbare oproepen. Is het in de ogen van het college verstandig hierop aan te sluiten om verdere discussie over beperking van de persoonlijke levenssfeer te voorkomen?
  5. Is het college het met ons eens dat duidelijke afspraken over allerlei praktische problemen, zoals het parkeren, VOORAF op realiteit getoetst moeten worden? Zo is er een nadrukkelijke vrees in de wijk dat de parkeerproblemen schromelijk onderschat worden.

Gelet op het moment van het stellen van deze vragen en mede ingegeven door de veelvuldige opmerkingen in de wijk dat ‘de politiek zich toch niks aantrekt van wat er echt gebeurt’, verzoeken wij u bovenstaande vragen te beantwoorden in de a.s. raadsvergadering voordat de besluitvorming plaats zal vinden over Hamerstuk H-7.

Vooruitlopend daarop zullen wij verzoeken het hamerstuk over de Moskee op de agenda te plaatsen, om zodoende in staat te zijn met de raad nader van gedachten te wisselen als de beantwoording van de vragen daartoe aanleiding geven.

 

Namens de BPA en Amersfoort.cc

Hans van Wegen

Gerard van Vliet.

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders.

__________________________________________________________________________________

 

  1. Naar onze mening hoeft er geen aparte werkgroep te worden opgericht.
  2. In de raadscommissie ECO van 13 september jl. is het voorstel t.b.v. van het vestigen van de Moskee El Fath aan de orde geweest. Hierin staat uitgebreid beschreven hoe de opgerichte werkgroep Goede Buren functioneert. In deze werkgroep Goede Buren, waaraan zowel het bestuur van de Moskee als omwonenden en belangstellende bewoners deelnemen, zijn onderwerpen in het kader van een goede integratie van de Moskee in de buurt aan de orde. Deze werkgroep blijft geregeld bijeen komen om de ontwikkelingen gedurende de bouw te volgen.

    Een aanvullende inventarisatie naar leefbaarheidsvraagstukken in de wijk krijgt ook dit jaar nog een vervolg; er wordt een thema-avond georganiseerd waarbij onderwerpen als beheer, verkeer, sociale veiligheid en imago van de wijk besproken worden.

    Vanuit bestaande reguliere overleggen heeft het onderwerp integratie ook volop de aandacht.

    Op initiatief van de burgemeester vindt tevens een rondetafelgesprek plaats met burgers die zich zorgen maken over extremisme in relatie tot de Islam. Hiervoor zijn de insprekers uitgenodigd die zich tijdens de inspraakprocedure hierover hebben uitgesproken.

  3. Ja. Zoals u in het raadsvoorstel heeft kunnen lezen, hebben bewoners van Liendert tijdens de planfase in april onder meer opmerkingen gemaakt over de gebedsoproep. In de werkgroep Goede Buren zijn hierover afspraken gemaakt.
  4. Onder 3.5 Afspraken met bewoners staat vermeld dat de gebedsoproep zich beperkt tot de belangrijkste gebedsdienst op de vrijdagmiddag (rond 13 uur) gedurende twee tot drie minuten.

  5. In de APV 2004, artikel 4.1.7 is het verboden toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt.
  6. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan ontheffing verlenen.

  7. In de reactienota op de inspraak (bijlage bij het raadsvoorstel) hebben wij het volgende hierover gezegd:
  8. ‘De gebedsoproep heeft evenals bij de kerken het klokgelui een speciale betekenis. Het uitspreken van de geloofsbelijdenis is een vast onderdeel van het gebed en de gebedsoproep. Deze gebedsoproep kent een voorgeschreven tekst en duurt twee tot drie minuten. Waar in Islamitische landen vijf keer daags tot het gebed wordt opgeroepen, beperkt de moskee El Fath zich tot de oproep voor de belangrijkste gebedsdienst op de vrijdagmiddag (rond 13.00 uur).

    Op dit moment heeft de moskee hiervoor een vergunning. Voor de nieuwe moskee zal eveneens ten behoeve van deze ene gebedsdienst een vergunning worden aangevraagd.’

    Wij zijn voornemens deze vergunning te verlenen.

    Overigens doet de moskee aan de Van Galenstraat ook één keer per week een gebedsoproep.

  9. Juist over het parkeren is in de werkgroep Goede Buren veel overleg geweest tussen omwonenden en moskeebestuur, dit alles om overlast in de toekomst te voorkomen. In het raadsvoorstel is onder 3.5 Afspraken met bewoners een samenvatting gegeven van de afspraken over het parkeren. In punt 1 van de afspraken tussen Moskee El Fath en omwonenden in Liendert (bijlage bij het raadsvoorstel) zijn de afspraken over de parkeergelegenheid gedetailleerd vastgelegd.